engelund.dk
Oldemors Kogebog - (BETA)
- Opskrifter fra Oldemors Køkken -

 

Indhold:

Forside

Det historiske køkken

Billige retter
- forretter, supper m.m.
- hovedretter
- grøntsagsretter
- saucer
- sideretter og tilbehør
- sommerretter
- mælkeretter, grød m.m.
- desserter
Dyrere retter
- forretter, supper m.m.
- hovedretter
- grøntsagsretter
- saucer
- desserter m.m.
Brød og bagværk
Syltning og henkogning
Saltning og pølser
Ølbrygning, vin og likører

Alle retter (alfabetisk)
- forretter
- sideretter og tilbehør
- supper
- søde supper
- mælkeretter
- æggeretter
- saucer
- hovedretter
- kødretter
- fiskeretter
- grøntsagsretter
- grødretter
- desserter og efterretter

Om oldemors kogebog
- hvem var oldemor?
- oldemors køkken

Mål og vægt hos oldemor
Madkultur - Ordliste

Oldemors Kogebog!
...en køkkenskrivers blog!


Links


Denne opskrift er fra 'Husmoderens Haandbog', Oldemors kogebog fra 1904   

Supper
Billige retter


Grønærtesuppe


Opskrift:

   Denne Suppe kan blive velsmagende, selv om den kun er kogt paa en lille røget Svineskank. Skanken lægges i Blød i koldt Vand, Dagen før Suppen skal koges, den sættes da over Ilden i koldt Vand; naar det koger, skummes Suppen, og Skanken koger et Par Timer.

    Et halvt Fad Ærter pilles, og Bælgene sættes over Ilden med Vand, Salt og lidt Soda, efter at de først med en Kniv er befriet fra Blomsten og skyllede; de koges nu saa længe, til Bælgkødet kan gnides fra Skallen, saa hældes de op i et Dørslag og gnides med en Ske igennem dette, man skyller stadig Suppe igennem, for at faa Skallerne rent fra.

    Nu kommer man lidt Suppefedt i Gryden og bager 2 Skefulde Mel af deri, spæder op med Skinkesuppen og det Vand, som Bælgene er kogt i, der kommes en Suppevisk paa Suppen, samt de skyllede Ærter og Gulerødder skaaret i Skiver, som koges til de er møre; hakket Persille kommes paa.

    Spises med bagt Rugbrød.

    Man kan til Efterret tage Pandekager og gemme Skinken til Skinkebudding.

 

 

Udskriv opskriften som pdf-fil (tryk her)

(Ovenstående opskrift er gengivet stort set som i originalen fra 1904, med datidens tegnsætning og retskrivning)

1904.013.2

 


Ingredienser:

 

Se også:

 

Bemærkninger:

 

(Oversigt over ingredienser relaterer sig direkte til opskriften, og bemærkninger indeholder forslag til evt. ændringer)

 

engelund.dk præsenterer opskrifter fra Oldemors Køkken
© engelund.dk, 2009
ros, ris og kommentarer er velkommen!
tryk her for at sende en mail!