Gule Ærter |
Opskrift: 1 Pd. gode Kogeærter sættes i Blød med rigeligt Vand over, Dagen før de skal bruges. 2 Pd. Saltmad, som har staaet i Vand fra Dagen før, sættes over Ilden med 2 Potter Vand for at koges; Ærterne sættes over Ilden at koge i det Vand, som de har staaet i Blød i; de koges med lidt Natron eller Soda og 2 ituskaarne Løg ved svag Varme under Laag, indtil de er møre; man maa jævnlig dreje Gryden, ryste den og se efter, at Vandet ikke svinder helt bort, saa Ærterne brænder paa; man maa ikke gerne røre i Ærterne, medens de koges, da de derved lettere siden brænder paa. Naar Kødet er kogt, tages det op og en Del af Suppen hældes op; i den tilbageblevne Suppe koges Selleri og skrællede Æbler, skaaret i smaa Firkanter (har man ikke det, kan man komme ituskaarne, skællede Kartofler i) og en Suppevisk. Naar de er møre, sies Ærterne — som først maa været tværet ud og spædt med lidt Suppe — og Vand, om det behøves — for at faa Mosen helt fra Skallerne; Ærterne maa ikke være for tykke, da ,de altid bliver tykkere, naar de kommer op i Tallerkener; det hele faar et Opkog, lidt stødt Peber og Salt kommes deri efter Smag. Til ca. 8 Personer.
Udskriv opskriften som pdf-fil (tryk her) (Ovenstående opskrift er gengivet stort set som i originalen fra 1904, med datidens tegnsætning og retskrivning) 1904.016.3 |
…
Se også: …
Bemærkninger: …
(Oversigt over ingredienser relaterer sig direkte til opskriften, og bemærkninger indeholder forslag til evt. ændringer) |
© engelund.dk, 2009
ros, ris og kommentarer er velkommen!
tryk her for at sende en mail!