engelund.dk
Oldemors Kogebog - (BETA)
- Opskrifter fra Oldemors Køkken -

 

Indhold:

Forside

Det historiske køkken

Billige retter
- forretter, supper m.m.
- hovedretter
- grøntsagsretter
- saucer
- sideretter og tilbehør
- sommerretter
- mælkeretter, grød m.m.
- desserter
Dyrere retter
- forretter, supper m.m.
- hovedretter
- grøntsagsretter
- saucer
- desserter m.m.
Brød og bagværk
Syltning og henkogning
Saltning og pølser
Ølbrygning, vin og likører

Alle retter (alfabetisk)
- forretter
- sideretter og tilbehør
- supper
- søde supper
- mælkeretter
- æggeretter
- saucer
- hovedretter
- kødretter
- fiskeretter
- grøntsagsretter
- grødretter
- desserter og efterretter

Om oldemors kogebog
- hvem var oldemor?
- oldemors køkken

Mål og vægt hos oldemor
Madkultur - Ordliste

Oldemors Kogebog!
...en køkkenskrivers blog!


Links


Denne opskrift er fra 'Husmoderens Haandbog', Oldemors kogebog fra 1904   

Supper
Billige retter


Gule Ærter


Opskrift:

   1 Pd. gode Kogeærter sættes i Blød med rigeligt Vand over, Dagen før de skal bruges. 2 Pd. Saltmad, som har staaet i Vand fra Dagen før, sættes over Ilden med 2 Potter Vand for at koges; Ærterne sættes over Ilden at koge i det Vand, som de har staaet i Blød i; de koges med lidt Natron eller Soda og 2 ituskaarne Løg ved svag Varme under Laag, indtil de er møre; man maa jævnlig dreje Gryden, ryste den og se efter, at Vandet ikke svinder helt bort, saa Ærterne brænder paa; man maa ikke gerne røre i Ærterne, medens de koges, da de derved lettere siden brænder paa.

    Naar Kødet er kogt, tages det op og en Del af Suppen hældes op; i den tilbageblevne Suppe koges Selleri og skrællede Æbler, skaaret i smaa Firkanter (har man ikke det, kan man komme ituskaarne, skællede Kartofler i) og en Suppevisk.

    Naar de er møre, sies Ærterne — som først maa været tværet ud og spædt med lidt Suppe — og Vand, om det behøves — for at faa Mosen helt fra Skallerne; Ærterne maa ikke være for tykke, da ,de altid bliver tykkere, naar de kommer op i Tallerkener; det hele faar et Opkog, lidt stødt Peber og Salt kommes deri efter Smag.

    Til ca. 8 Personer.

 

 

Udskriv opskriften som pdf-fil (tryk her)

(Ovenstående opskrift er gengivet stort set som i originalen fra 1904, med datidens tegnsætning og retskrivning)

1904.016.3

 


Ingredienser:

 

Se også:

 

Bemærkninger:

 

(Oversigt over ingredienser relaterer sig direkte til opskriften, og bemærkninger indeholder forslag til evt. ændringer)

 

engelund.dk præsenterer opskrifter fra Oldemors Køkken
© engelund.dk, 2009
ros, ris og kommentarer er velkommen!
tryk her for at sende en mail!