engelund.dk
Oldemors Kogebog - (BETA)
- Opskrifter fra Oldemors Køkken -

 

Indhold:

Forside

Det historiske køkken

Billige retter
- forretter, supper m.m.
- hovedretter
- grøntsagsretter
- saucer
- sideretter og tilbehør
- sommerretter
- mælkeretter, grød m.m.
- desserter
Dyrere retter
- forretter, supper m.m.
- hovedretter
- grøntsagsretter
- saucer
- desserter m.m.
Brød og bagværk
Syltning og henkogning
Saltning og pølser
Ølbrygning, vin og likører

Alle retter (alfabetisk)
- forretter
- sideretter og tilbehør
- supper
- søde supper
- mælkeretter
- æggeretter
- saucer
- hovedretter
- kødretter
- fiskeretter
- grøntsagsretter
- grødretter
- desserter og efterretter

Om oldemors kogebog
- hvem var oldemor?
- oldemors køkken

Mål og vægt hos oldemor
Madkultur - Ordliste

Oldemors Kogebog!
...en køkkenskrivers blog!


Links


Denne opskrift er fra 'Husmoderens Haandbog', Oldemors kogebog fra 1904   

Dessert
Dyrere retter


Tillavning af Is


Opskrift:

   Om Vinteren, hvor man nemt kan faa Is, er det baade en nem, smuk og velyndet Dessert at lave forskellige Ise. Om Sommeren er den jo endnu bedre og billigere, hvis Isen kan faas paa en nem Maade, da de fleste Ise er lavede af Æg.

    Til at fryse en almindelig Form Is bruges 2 Vandspande fulde, Isen hugges i Stykker meget smaat og blandes med 4 Pund spansk Salt; om Sommeren lidt mere Is og Salt.

    Crémen, man har lavet, kommes i en lang Bøsse, Frysebøsse, og en Isform og hertil hører en lang Ske. Laaget lægges paa Bøssen, naar den kolde lavede Créme er hældt i, og derpaa sættes den ned f.Eks. i en Fjerding eller en anden dyb Genstand, hvori der paa Bunden lægges et Lag Is, blandet med Salt, Is og Salt lægges ned om Kanten af Isbøssen, der rystes godt i den, for at Isen kan falde til om Bøssen, et Par store Stykker Is lægges Ovenpaa, og man lader den staa i Ro en halv Time, da skraber man med Skeen ned ad Siderne, hvad der har sat sig fast af Créme, og der piskes godt om den.

    Laaget lægges atter paa og de store Stykker Is over, man rører i den mindst hver halve Time naar den er tyk som lind Grød, tages den af Bøssen og kommes i Isformen; et Klæde lægges imellem ved Laaget, for at intet Saltvand skal trænge der ind i.

    Al Isen hældes af Fjerdingen. Is og Salt kommes paany i, Formen sættes ned, og der rystes med Fjerdingen, saa Isen kan falde sammen om Formen, den dækkes helt med Is og Salt, og man lader den staa rolig, til den skal anrettes. I Reglen kan man fryse den fra Begyndelsen af paa 6 Timer.

    Man dypper Isformen, naar den skal anrettes, hurtig op og ned i en Spand kogende Vand og vender den rask om paa Fadet.

 

 

Udskriv opskriften som pdf-fil (tryk her)

(Ovenstående opskrift er gengivet stort set som i originalen fra 1904, med datidens tegnsætning og retskrivning)

1904.177.1

 


Ingredienser:

 

Se også:

 

Bemærkninger:

 

(Oversigt over ingredienser relaterer sig direkte til opskriften, og bemærkninger indeholder forslag til evt. ændringer)

 

engelund.dk præsenterer opskrifter fra Oldemors Køkken
© engelund.dk, 2009
ros, ris og kommentarer er velkommen!
tryk her for at sende en mail!